1. HOME
  2. 研究員紹介
  3. 朝熊 裕介(あさくま ゆうすけ)

研究員紹介

朝熊 裕介(あさくま ゆうすけ)

名前 朝熊 裕介(あさくま ゆうすけ)
所属 環境都市工学部(エネルギー環境・化学工学科)
研究室 熱エネルギー工学研究室
研究の経緯 現在、家庭で利用されている電子レンジ(マイクロ波)は高効率加熱であるにもかかわらず化学プロセスへの適用は皆無である。そこで、マイクロ波の工業利用を促進するため、照射炉に様々な観察手法を取り付け、照射中の特殊効果を発見し、化学プロセスとしてのマイクロ波の最適な利用法や産業応用の提案を行う。
研究テーマ ① 無次元数によるマイクロ波加熱特性の予測
② マイクロ波照射中の界面および溶液物性に関する研究
③ マイクロ波照射中の拡散促進に関する考察
④ マイクロ波照射中および照射後の糖類の屈折率に関する研究
⑤ マイクロ波照射中の各種光学測定による特異効果の解明
キーワード マイクロ波、選択加熱、局所加熱、高効率加熱、相変化、表面改質、拡散促進、核生成
応用技術分野 省エネルギー技術、液液分離技術、解乳化、乾燥、抽出、ナノ粒子合成
学術情報システム 学術情報システムを見る
Name ASAKUMA Yusuke
Faculty, Department Department of Chemical, Energy and Environmental Engineering,
Faculty of Environmental and Urban Engineering
Research Topics Microwave oven (microwave) currently used in house has no application to chemical processes, even though it is highly efficient heating device. Therefore, in order to promote the industrial use of microwave, various in-situ observation methods are installed on the reactor, Finally, we discover special effects during the irradiation and propose optimal operation for microwave in chemical processes and industrial applications.
Key Words Microwave, Selective heating, Local heating, High efficiency heating, Phase change, Surface modification, Diff usion promotion, Nucleation
Applications Energy saving technology, Liquid-liquid separation technology, Demulsification, Drying, Extraction, Nanoparticle synthesis
PageTop