1. HOME
  2. 研究員紹介
  3. 福永 健治(ふくなが けんじ)

研究員紹介

福永 健治(ふくなが けんじ)

名前 福永 健治(ふくなが けんじ)
所属 化学生命工学部(生命・生物工学科)
研究室 食品化学研究室
研究の経緯 これまでに生体過酸化傷害に関する研究を行い、抗酸化性成分、脂質過酸化物の高感度微量分析を開発してきた。現在は、n-3系高度不飽和脂肪酸に着目し、各種生活習慣病の発症予防効果について検討しているほか、水産物由来タンパク質、微量成分の栄養機能性についても検討している。
研究テーマ ① n-3系高度不飽和脂肪酸の生活習慣病予防効果に関する研究
② 水産物由来成分の生活習慣病予防効果に関する研究
③ 脂肪酸栄養と各種食品由来因子に関する研究
キーワード PA、DHA、n-3系高度不飽和脂肪酸、エイコサノイド、魚肉タンパク質、生活習慣病
応用技術分野 食品化学、栄養化学、水産化学、食品製造
学術情報システム 学術情報システムを見る
Name FUKUNAGA Kenji
Faculty, Department Department of Life Science and Biotechnology,
Faculty of Chemistry, Materials and Bioengineering
Research Topics ① We study on the absorption, metabolism, nutrigenomics, and chemistry of marine
  functional compounds such as n-3 polyunsaturated fatty acid or marine organic
  compounds.
② Our research project also includes attempts to improve protein functionality,
  food process characteristics and biofunctions, using molecular modification.
Key Words Fish oil, n-3 polyunsaturated fatty acid, Fish protein, Fish peptide, Marine products, Protamine
Applications Functional foods, Utilization of marine bio-resources, Materials of pharmaceutical compounds
PageTop